Translate

Wednesday, September 29, 2021

Penjualan kit ujian pantas Antigen diperluas bulan depan

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Penjualan kit ujian pantas Antigen Covid-19 akan diperluaskan ke lebih banyak premis perniagaan selain farmasi dan klinik mulai awal bulan depan.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid berkata, pihaknya kini sedang mengenalpasti pasar raya besar, pasar raya, dan kedai serbaneka yang bersesuaian bagi penjualan kit ujian pantas tersebut.

“Premis perniagaan terlibat perlu dipastikan menetapi syarat ditetapkan bagi penjualan peralatan kesihatan terbabit selain mudah diakses pengguna.

“Kita juga memberi jaminan kit ujian pantas itu mudah diperolehi kerana sudah ada lebih enam juta bekalan di pasaran,” katanya di sini hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan Rosol memberitahu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) komited untuk menurunkan lagi harga kit ujian pantas Antigen Covid-19 tersebut yang kini ditetapkan pada harga RM19.90.

“Perbincangan dan rundingan sedang dijalankan bersama pemain industri. Penurunan harga itu dijangka dapat direaliasikan pada hujung tahun ini.

“Begitu kita tidak tolak kemungkinan untuk mempertimbangkan melaksanakan harga siling baharu kit ujian pantas yang lebih murah itu lebih awal berdasarkan kadar permintaan dan penggunaan yang dijangka bakal melonjak tinggi,” katanya.

Rosol berkata, peralatan kesihatan itu semakin penting dan menjadi norma baharu dalam masyarakat berikutan pembukaan semula sektor ekonomi, pelancongan dan pendidikan. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment