Translate

Friday, September 17, 2021

Nasib berbeza buat penggali kubur

 

Oleh MOHD. AZLI ADLAN, ZULKIFLI MANZOR, MOHD. YUNUS YAKKUB, ABDUL RASHID ABDUL RAHMAN NOOR HASLIZA NUSI dan OTHMAN YAHAYA

PETALING JAYA - Penggali kubur di Lembah Klang dan be berapa buah negeri lain kini mam pu 'berehat' selepas lebih setahun bertungkus-lumus menyiapkan liang lahad untuk jenazah yang meninggal dunia akibat Covid-19.

Rata-rata mereka lega apa bila jumlah kematian semakin. berkurangan berbanding sebe lum ini ketika kematian akibat vi rus pembunuh itu berleluasa dan melonjak hari demi hari.

Malah, ada antaranya perlu menyiapkan kira-kira 30 kubur sehari yang dilakukan dalam keadaan panas dan bermandi pe luh berikutan perlu mengenakan peralatar perlindungan diri.

Di Lembah Klang, penggali kubur. Nooreris Mohd. Nooh, 44, berkata, dia dan rakan-rakannya melahirkan rasa syukur apabila kadar kematian akibat Covid-19 di Kuala Lumpur dan Selangor se makin berkurangan sejak perte ngahan bulan lalu.

Menurutnya, jika sebelum ini hampir 20 kubur perlu digali setiap hari dari pukul 8 pagi hingga 9 malam, namun sejak bulan lalu jumlah itu semakin berkurangan.

"Bersyukur sekarang semakin kurang kubur perlu disediakan dan semoga keadaan ini berteru san. Senario ini mungkin disebab kan semakin ramai divaksin," katanya baru-baru ini. 

Nada yang sama disuarakan penggali kubur di Tanah Perkuburan Selat Klang, Ismail Othman, 54, yang mengakui penurunan kes kematian memboleh kannya mempunyal lebih masa untuk berehat berbanding sebelum ini.

Dia yang berpengalaman selama 10 tahun memaklumkan proses pengebumian semasa lon jakan kematian akibat Covid-19 mencecah sehingga 30 sehari.

"Memang mencabar sebelum ini apabila bekerja 17 jam sehari bermula pukul 8 pagi hingga 1 pagi keesokannya setiap hari.

"Namun, alhamdulillah lega sedikit apabila kini purata penge. bumian antara tiga hingga empat jenazah sehari," ujarnya.

Sementara itu, Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Jabatan Agama Islam Wilayah Perseku tuan (Jawi), Mohd. Firdaus Za karia berkata, jumlah jenazah Covid-19 dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Sak inah, Kuala Lumpur berkurangan. sejak beberapa minggu lalu.

Jelasnya, sepanjang bulan lalu tanah perkuburan itu menerima sehingga 25 jenazah Covid-19 dan kini bilangannya berkurangan bawah 10.

Dalam pada itu, di Bentong, wakil pasukan pengurusan jena zah Covid-19 al-Kifayah, Ahmad Fariz Ahmad Rusli, 49, berkata, tiada kes kematian direkodkan minggu ini, namun pasukan nya sentiasa bersiap sedia memandang kes masih banyak.

"Sudah tiga hari tiada kemiatian dan kami berharap la berterusan, namun kami juga sentiasa bersedia memandangkan banyak

kes baharu dan terdapat banyak lagi kluster di negeri ini," ujarnya.

Situasi berbeza berlaku di di Kedah, apabila pasukan penggali kubur Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Mawardah, Sungai Batu di Merbok dan Tanah Perkuburan Raudatus Salihin di Taman Kelisa, Sungai Petani mengakui tidak me nang tangan menyediakan liang lahad susulan peningkatan kes.

Seorang petugas, Saiful Shahrahan, 38, berkata, sejak dua bulan lalu dia dan rakannya tidak per nah bercuti kerana setiap hari ter dapat kes kematian.

Sementara itu, seorang lagi penggali kubur, Muhammad Osman berkata, sejak ditugaskan sebagai penggali untuk mangsa Covid-19 mulai Julai lalu, hampir 200 jenazah telah dikebumikan.

"Walaupun letih bekerja setiap hari tetapi demi tugas yang diamanahkan kami berjaya me laksanakannya," katanya.

Selain itu, di Terengganu, Pengarah Pertahanan Awam Malaysia (APM) negeri, Rosman Abdullah berkata, pihaknya masih tidak menang tangan mengebumikan jenazah antara dua hingga 11 mangsa Covid-19 setiap hari.

"Sejak akhir-akhir ini, hampir setiap hari pasti ada tugasan mengebumikan jenazah Covid-19 di seluruh negeri ini.

"Lebih 81 peratus jenazah terbabit terdiri daripada ind vidu berusia 40 tahun ke atas," jelasnya.

No comments:

Post a Comment