Translate

Sunday, September 19, 2021

Restoran mewah jadi kebun sayur jana pendapatan

 

KUALA NERUS - Hikmah pelaksanaan Perintah Kawalan Perge rakan (PKP), seorang pengusaha restoran mewah di Pulau Redang di sini, menukar landskap premis perniagaan menjadi kebun sayur.

Kawasan Restoran Redang Moon-Vitamin Sea Kitchen milik Marzuki Abdullah, 45, seluas 0.25 hektar yang terletak di lokasi berteluk di Pantai Pasir Panjang, Pulau Redang kini dipenuhi de ngan ratusan pokok sayur-sayuran yang ditanam di dalam beg poli.

Beliau berkata, tanaman seperti cili merah, cili api, terung. bendi, kangkung, lengkuas, ka cang panjang dan kacang buncis kini menjadi sumber pendapa tannya sewaktu restoran masih ditutup.

"Saya mengusahakan restoran makanan tradisional dan kampung Terengganu seperti sing gang ikan aye' yang disajikan secara mewah untuk pengunjung dalam kalangan pelancong asing khususnya Eropah.

"Pandemik Covid-19 membuatkan saya hampir 'terduduk' apabila operasi restoran terpaksa ditutup. Saya kemudiannya mula menanam cili api asalnya bagi mengubat jiwa, mengisi masa terluang dan kegunaan sendiri," katanya ketika ditemui Kosmo! di Pulau Redang di sini baru-baru ini.

Marzuki berkata, oleh kerana faktor status dan struktur tanah di persekitaran restorannya, dia menanam menggunakan beg poli.

Tambahnya, beliau juga mendapatkan nasihat daripada pega wai Jabatan Pertanian Tereng ganu tentang ilmu pertanian.

"Lama-lama jadi seronok, tahu-tahu kawasan restoran saya penuh dengan tanaman sehingga memerlukan dua jam sehari untuk habis menyiramnya. Saya juga mula membela ikan keli di dalam kolam.

"Hasilnya mendapat permintaan memberangsangkan daripada pengusaha resort dan penduduk kampung kerana har ga lebih menjimatkan tanpa perlu memikirkan kos pengangkutan menaiki bot ke tanah besar (Setiu)," katanya.

Marzuki berkata, pendapatan yang diperolehi daripada jualan sayur-sayuran itu sedikit seba nyak dapat menampung kehidupan sekeluarganya sewaktu pandemik Covid-19 ini.

No comments:

Post a Comment