Translate

Wednesday, September 1, 2021

Abdul Karim dilantik CEO Satu

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Syarikat Air Terengganu Sdn. Bhd. (Satu) mengumumkan pelantikan Abdul Karim Endut, 51, sebagai Ketua Pegawai Eksekutif yang baharu berkuatkuasa esok.

Beliau yang sebelum ini merupakan Ketua Perkhidmatan Operasi Air Selangor menggantikan Atemin Sulong yang bersara pada 24 Julai lalu.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, beliau berharap pengalaman luas Abdul Karim dapat meningkatkan Satu yang merupakan syarikat pengendali bekalan air negeri sebagai salah sebuah badan korporat terbaik.

“Saya yakin beliau berupaya menerajui Satu ke arah perubahan pengoperasian dan amalan yang lebih baik dan berkesan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Abdul Karim yang merupakan lulusan Ijazah Sarjana Kejuruteraan Bahan dari Universiti Heri-Poincare, Perancis mempunyai lebih 26 tahun pengalaman dalam pengurusan operasi perkhidmatan air, teknikal dan penyelenggaraan air serta pengagihan dan pengurusan loji rawatan air.

Beliau pernah berkhidmat di Konsortium Air Selangor, Kumpulan Perangsang Selangor Berhad dan Ondeo Services (M) Sdn. Bhd.

Tugas pertama Abdul Karim sebaik menerajui Satu sudah pasti menggunakan pengalamannya bagi mengatasi isu krisis air melibatkan lebih 150,000 pengguna di daerah ini dan Kuala Nerus yang dijangka berlanjutan sehingga 12 September depan. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment