Translate

Tuesday, September 28, 2021

Korek pasir punca air putus

 


Oleh MOHD. AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri Terengganu mengesahkan berlaku hakisan 80 meter pada kawasan paip utama yang pecah di Sungai Terengganu pada awal bulan lalu dipercayai disebabkan aktiviti pengorekan pasir.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hi jau Terengganu, Mamad Puteh berkata, sebanyak 12 pengusaha pasir telah beroperasi di ka wasan tersebut sejak 10 tahun lalu, namun kini hanya tujuh yang masih aktif.

"Pemeriksaan mendapati berlaku kelompongan di bawah jajaran paip air itu yang telah di tanam pada kedalaman 1.5 meter hingga 2 meter pada tahun 2006.

"Sehubungan itu, semua kerja-kerja pengorekan pasir di kawasan berkenaan telah di hentikan serta-merta dan tidak mungkin kebenaran akan diberi lagi pada masa hadapan," katanya pada Sidang DUN Tereng ganu ke-14 di sini semalam.

Terdahulu beliau menjawab soalan lisan Hishamuddin Abdul Karim (Pas-Tepuh) dan Bazlan Abd. Rahman (BN-Batu Rakit).

Mamad berkata, buat masa ini, sukar untuk menyalahkan mana-mana kontraktor projek pengorekan pasir terlibat kerana ia melibatkan ramai pengusaha dan hakisan itu berlaku dalam tempoh lama.

Begitu pun, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Berang tersebut agak kesal kerana semua agensi kerajaan termasuk Jabatan Bekalan Air dan Syarikat Air Terengganu Sdn. Bhd. tidak memaklumkan tentang kewu judan jajaran paip air berkenaan sewaktu meluluskan permohonan projek berkenaan pada ta hun 2016 dan 2019.

"Kita telah arah Unit Tindakan Ekonomi Negeri Terengganu untuk melakukan siasatan menye luruh bagi memastikan insiden sama tidak berulang pada masa depan," katanya.

Dalam pada itu, Mamad mem- beritahu kerajaan negeri Terengganu tidak berhasrat untuk membayar pampasan kepada 28,700 keluarga yang terjejas dengan krisis air tersebut.

Sebaliknya, beliau berkata, kerajaan negeri Terengganu dan syarikat berkaitan negeri telah keluarkan peruntukan besar membantu pengguna terlibat menerima bekalan air sepanjang krisis air yang hanya berakhir pada 10 September lalu.

Kosmo! 5 Ogos lalu melapor kan jajaran paip menyalurkan air di Tangki Air Bukit Berangan yang terletak di dasar Sungai Tereng ganu telah pecah menyebabkan lebih 150,000 penduduk daerah inl dan Kuala Nerus tiada beka lan air sejak 2 Ogos lalu.

No comments:

Post a Comment