Translate

Wednesday, September 1, 2021

Drawbrige tak sesak malam semalam – PDRM

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Polis Terengganu menafikan penyebaran klip video di media sosial yang mendakwa kononnya kesesakan luar biasa berlaku di kawasan Jambatan Angkat Kuala Terengganu atau dikenali sebagai Drawbrigde di sini pada malam ambang merdeka semalam.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi berkata, siasatan mendapati kesemua video kesesakan lalu lintas itu merupakan koleksi lama yang berlaku sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Mac tahun lalu.

“Ia merupakan video dan gambar lama sambutan ambang merdeka tahun-tahun sebelum ini dan program ceramah Ustaz Abdul Somad (pada Februari 2020) yang cuba ditularkan kembali.

“Pemantauan pasukan polis di sekitar Jambatan Angkat Kuala Terengganu dan Batu Burok di sini pada malam tadi mendapati suasana amat terkawal dan tiada aktiviti berkumpulan di kawasan itu berlaku selepas pukul 10.30 malam,” katanya di sini hari ini.

Terdahulu sebuah video mendakwa kononnya berlaku kesesakan di Jambatan Angkat Kuala Terengganu bagi menyambut Ambang Merdeka tanpa pematuhan prosedur operasi standard (SOP) sehingga menimbulkan salah faham dan kecaman ramai netizen.

Rohaimi menegaskan kawasan tumpuan tersebut telah dikawal oleh kereta peronda polis selain menutup sebahagian laluan masuknya sejak petang kelmarin bagi mengelak insiden tidak diingini.

Sehubungan itu, beliau kesal dengan penyebaran video palsu berkenaan di media sosial oleh individu tidak bertanggungjawab yang dipercayai bermotifkan meraih publisiti semata-mata.

“Tindakan boleh diambil mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang memperuntukkan hukuman denda maksimim RM50,000 atau penjara sehingga setahun jika sabit kesalahan,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment