Translate

Tuesday, September 21, 2021

Kos operasi terus meningkat menekan pengusaha restoran



KUALA TERENGGANU - Kenaikan mendadak harga ayam segar walaupun dibeli secara borong se jak awal bulan ini memberi tekanan kepada pengusaha restoran, kedai makan dan katering di negeri ini.

Mereka yang perlu menggunakan bekalan ayam dalam kuantiti banyak setiap hari tidak mampu lagi tanggung peningkatan kos operasi kerana harga borong ayam di negeri ini naik men dadak kepada RM8 sekilogram berbanding RM5.80 sekilogram pada awal bulan lalu.

Seorang pengusaha restoran, Muhammad Adam Zawawi, 27,  berkata, beliau memerlukan 210 memberhentikan ramai pekerja ekoran kenaikan kos operasi di Restoran kilogram ayam setiap hari bagi menjalankan perniagaan nasi ayam di dua cawangan Pak Awi Nasi Ayam di bandar raya ini.

"Harga borong ayam hari ini (semalam) RM8 sekilogram dan saya difahamkan harga runcit pula RM9.50 sekilogram. Saya pelik harga ayam boleh naik berterusan dalam tempoh lama seperti ini sedangkan sekarang di luar musim perayaan.

"Ia amat menekan saya kerana tidak boleh menaikkan harga jualan makanan mahu pun mengecilkan saiz seketul ayam kerana bim- bang kehilangan pelanggan yang sudah sedia merosot pada musim pandemik Covid-19 ini," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Mohd. Harun pula yang mengusahakan restoran makanan segera ayam goreng, Matt Ori pula berkata, terpaksa kurangkan pekerja bagi serap kos operasi yang semakin tinggi.

"Sebelum ini, saya terpaksa kurangkan pekerja daripada 50 orang kepada 15 orang berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan pada bulan Mac tahun lalu," katanya.

Dalam pada itu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Hal Ehwal Pengguna Terengganu sah kan berlaku kenaikan harga ayam segar sejak awal bulan ini disebab kan kenaikan harga dedak.

No comments:

Post a Comment