Translate

Saturday, September 25, 2021

13 peminat motosikal lasak ceroboh hutan simpan

HULU TERENGGANU -Keghairahan sekumpulan lelaki menguji motosikal masing masing sehingga sanggup sehingga sanggup menceroboh Hutan Simpan Tembat, Kuala Berang di sini tidak berpanjangan selepas ditahan pihak Jabatan Perhutanan Terengganu pada Khamis lalu

Lebih malang lagi, 13 motosikal lasak pelbagai jenama yang dianggarkan bernilai ratusan ribu ringgit disita agensi berkenaan dalam operasi pada pukul 1 tengah hari itu.

Pengarah Perhutanan Terengganu, Roslan Rani berka- ta, ketika operasi dijalankan, kesemua mereka berusia 32 hingga 49 tahun sedang me nunggang motosikal lasak ma- sing-masing di dalam hutan.

"Pemeriksaan mendapati mereka tidak mempunyai per mit melakukan aktiviti motosi kal lasak daripada Jabatan Per hutanan negeri.

"Hutan simpan tidak boleh dicerobohi sesuka hati dan sebarang aktiviti perlu mendapat kebenaran daripada pejabat perhutanan terdekat." katanya di sini semalam.

Menurut Roslan, kes disiasat mengikut Seksyen 471 (c) Enakmen Perhutanan Ne gara (Penerimaan-pakai 1986 Terengganu.

Ujar beliau, hukuman denda maksimum RM10,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya sekali boleh dikenakan seldranya mereka disabitkan bersalah.

No comments:

Post a Comment