Translate

Thursday, February 3, 2022

KPDNHEP arah segerakan agihan minyak masak paket bersubsidi

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

MARANG – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengarahkan syarikat pengeluar agar menyegerakan pengagihan minyak masak paket di pasaran.

Pengarah Penguatkuasaan KPDNHEP, Azman Adam berkata, ia bertujuan mengatasi isu kekurangan minyak masak paket bersubsidi yang sedang berlaku di sebahagian tempat pada masa ini.

“Syarikat pengeluar yang menyertai Skim Penstabilan Minyak Masak telah diarahkan agar melakukan segera pembungkusan dan pengagihan minyak masak di pasaran.

“Bekalan minyak masak paket bersubsidi sebenarnya mencukupi kerana kerajaan masih mengekalkan kuota 60,000 metrik tan setiap bulan,” katanya ketika ditemui di Pasar Awam Wakaf Tapai di sini hari ini.

Terdahulu beliau melakukan pemeriksaan harga barang sempena Skim Kawalan Harga Maksimum Musim Perayaan Tahun Baharu Cina.

Begitupun, Azman mengakui berlaku kekurangan minyak masak paket bersubsidi di beberapa tempat di seluruh negara.

Beliau berkata, faktor utama kekurangan itu disebabkan permintaan tinggi minyak masak paket bersubsidi ekoran kenaikan harga minyak masak botol yang kini sudah mencapai tahap maksimum pada masa ini.

“Ramai pengguna kini beralih kepada minyak masak paket yang lebih murah. Selain itu pembukaan penuh sektor ekonomi juga telah meningkatkan permintaan,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment