Translate

Thursday, February 3, 2022

Dua bot bertembung, 10 pelancong Pulau Perhentian cedera

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Seramai 10 individu cedera termasuk enam daripada mereka parah dalam insiden sebuah bot pelancong dengan sebuah bot nelayan di muara Sungai Besut berhampiran Jeti Kuala Besut semalam.

Dalam kejadian pada pukul 3.30 petang itu, mereka merupakan sebahagian 29 pelancong Pulau Perhentian yang dalam perjalanan pulang ke Jeti Kuala Besut.

Pengarah Kesihatan Terengganu, Datuk Dr. Kasemani Embong berkata, kesemua tujuh mangsa termasuk empat kanak-kanak yang parah kini ditempatkan di Hospital Sultanah Nur Zahirah di sini.

“Empat mangsa kanak-kanak ditempatkan di Unit Rawatan Rapi Pediatrik (PICU) hospital itu manakala seorang mangsa dewasa pula berada di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital sama.

“Seorang lagi mangsa dewasa pula kini dirawat di wad biasa HSNZ,” katanya di sini hari ini.

Kasemani berkata, dua daripada mangsa kanak-kanak memerlukan bantuan mesin pernafasan manakala dua lagi diberikan bantuan oksigen.

Tambah beliau, keadaan kesemua mangsa yang berusia empat hingga 70 tahun dilaporkan semakin stabil.

Difahamkan kesemua mereka mengambil pakej lawatan harian dan bertolak ke Pulau Perhentian pada pukul 9 pagi sebelum bertolak pulang pada pukul 2.30 petang. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment