Translate

Thursday, October 28, 2021

Pengusaha Taman Eko tidak sabar raikan pengunjung

 

BESUT - Kebenaran rentas negeri yang diumumkan kera jaan baru-baru ini tidak hanya disambut baik oleh seluruh rakyat, malah turut memberi tempias kepada pemain indus tri pelancongan yang sebelum ini terjejas teruk ekoran pandemik Covid-19.

Salah satu pusat pelancongan terkenal di Terengganu, Taman Eko Lata Kolam Air Deru yang terletak di Jerteh, antara yang menerima 'durian runtuh' apabila mereka tidak putus- putus menerima tempahan daripada pelanggan.

Pengurus Operasinya, Ah- mad Syahrin Kaswadi berkata, setakat ini, tempahan yang di- terima sudah penuh sehingga hujung bulan depan.

"Berpusu-pusu tempahan untuk memasuki Taman Eko Lata Kolam Air Deru diterima sejak pengumuman kebenaran semula rentas negeri oleh Per- dana Menteri pada Ahad lalu.

"Pelanggan yang membuat tempahan bukan sahaja dari Pantai Timur, malah seluruh Semenanjung seperti Pulau Pinang dan Johor yang kebanyakan bakal tiba mulai hujung minggu ini," katanya ketika dite mui Kosmo! di sini semalam.

Ahmad Syahrin berkata, pengurusan taman eko itu bagaimanapun terpaksa menolak banyak tempahan bagi mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan teru tama menjaga penjarakan fizikal.

Jelas beliau, Taman Eko Lata Kolam Air Deru kini hanya dibuka untuk pengunjung yang bermalam dengan menginap di 11 bilik disediakan atau memi lih perkhemahan.

"Kami hanya dapat membenarkan 250 pengunjung pada satu-satu masa berbanding ka pasiti penuh lebih 1,000.

"Setiap tapak perkelahan sungai dan air terjun juga di hadkan untuk 10 pengunjung bagi satu-satu masa," katanya.

Ahmad Syahrin berkata, selain SOP norma baharu ketat bagi mengurangkan risiko penularan Covid-19, pengurusan taman eko itu juga mempunyai sistem amaran kepala air bagi keselamatan di air.

No comments:

Post a Comment