Translate

Thursday, October 28, 2021

Cadang wajib ujian saringan ke pulau peranginan Terengganu

Oleh MOHD AZLI ADLAN

SETIU – Ujian saringan Covid-19 bakal menjadi prasyarat kepada pelancong yang ingin mengunjungi rangkaian pulau peranginan di Terengganu dan Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Terengganu, Ariffin Deraman berkata, cadangan pelaksanaan ujian saringan tersebut bertujuan terus mengawal penularan Covid-19 tersebut walaupun negeri tersebut bakal beralih ke fasa empat Pelan Pemulihan Negara (PPN) pada esok.

“Kita telah mengesyorkan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) agar prosedur operasi standard (SOP) ke pusat pelancongan utama terutama pulau (peranginan) dan Tasik Kenyir tetap diperketat.

“Ia termasuk ujian saringan Covid-19 di jeti (sebelum menaiki bot ke pulau dan Tasik Kenyir),” katanya ketika ditemui pada majlis pengisytiharan Kampung Pelancongan Terengganu di Kampung Mangkuk di sini hari ini.

Sebelum ini sebahagian pengusaha resort mengambil inisiatif sendiri mewajibkan pengunjung menjalani ujian saringan menerusi kit ujian pantas Antigen Covid-19 sejak pembukaan sektor pelancongan domestik pada 17 September lalu.

Ariffin memberitahu, cadangan mewajibkan ujian saringan Covid-19 tersebut akan dibincangkan dan dimuktamadkan pada mesyuarat MKN negeri pada hari ini.

Dalam pada itu, beliau berharap semua pihak berkepentingan termasuk pemain industri pelancongan dan pengunjung tetap mematuhi SOP norma baharu. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment