Translate

Friday, October 22, 2021

Budak tiga tahun maut terjatuh di Tasik Kenyir

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

HULU TERENGGANU – Kegembiraan sebuah rombongan dari Kuala Nerus beriadah sambil memancing bertukar tragedi apabila anak lelaki seorang peserta berusia tiga tahun mati lemas di Tasik Kenyir, di sini malam tadi.

Dalam kejadian pada pukul 8.30 malam itu, mangsa, Muhammad Al Fateh Muhammad Khairul Aiman telah terjatuh ke dalam tasik berkenaan ketika rumah bot dinaiki mereka sedang berlabuh berhampiran kawasan Air Terjun Langsir.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md. Isa berkata, sewaktu kejadian bapa mangsa, Muhammad Khairul Aiman Mohd. Ariffin, 30, yang merupakan seorang peniaga dikatakan sedang mengambil wuduk untuk menunaikan solat Isyak.

“Dia terkejut apabila dimaklumkan anak lelakinya terjatuh dari rumah bot dinaiki mereka sebelum tenggelam ke dalam tasik.

“Seorang kru rumah bot berkenaan mengambil tindakan pantas terjun ke dalam tasik tersebut bagi menyelamatkan mangsa,” katanya ketika ditemui di Pangkalan Gawi di sini hari ini.

Rohaimi berkata, Muhammad Al Fateh berjaya ditemui dalam tempoh 10 minit dalam keadaan tidak sedarkan diri sebelum diberi bantuan penafasan.

Tambah beliau, kanak-kanak lelaki itu dikejarkan ke Jeti Pengkalan Gawi dengan bot laju sebelum dihantar ke Unit Kecemasan (ICU) Hospital Hulu Terengganu untuk rawatan lanjut.

“Sebaik tiba di hospital pada pukul 10.48 malam, pegawai perubatan yang bertugas mengesahkan mangsa telah meninggal dunia,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment