Translate

Thursday, October 28, 2021

Had aktiviti ekonomi di Sungai Terengganu

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Sebarang aktiviti ekonomi di sepanjang Sungai Terengganu termasuk pengorekan pasir dicadang agar dihadkan pada masa hadapan berikutan kejadian paip air pecah di dasar sungai tersebut pada bulan Ogos lalu.

Pengarah Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) Terengganu, Tun Abdul Faizal Tun Abdul Razak berkata, ia merupakan antara cadangan jawatankuasa khas yang telah ditubuhkan berikutan insiden paip pecah menimbulkan krisis air terburuk Terengganu pada dua bulan lalu.

“Siasatan mendapati wujud kawah besar di dasar Sungai Terengganu berkenaan sehingga dipercayai menjadi punca kepada kerosakan paip air berkenaan.

“Sukar untuk mengesahkan aktiviti pengorekan pasir merupakan satu-satunya puncanya kerana aliran sungai bersifat dinamik selain kedalaman kawah itu agak besar yang memerlukan masa lama untuk terbentuk, ” katanya di sini hari ini.

Tun Ahmad Faizal memberitahu cadangan itu bertujuan bagi memelihara bukan sahaja jajaran paip di dasar sungai malah instrastruktur lain seperti jambatan dan jeti yang terdapat di sepanjang sungai tersebut.

“Hasil kajian jawatankuasa khas itu telah dikemukakan kepada Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu baru-baru ini.

Kosmo! 14 September lalu melaporkan Mamad mengesahkan berlaku hakisan 80 meter pada kawasan paip utama yang pecah di Sungai Terengganu pada awal Ogos lalu dipercayai disebabkan aktiviti pengorekan pasir.

Insiden itu telah menjejaskan lebih 150,000 penduduk daerah ini dan Kuala Nerus dengan masalah gangguan air selama lebih sebulan sebelum selesai sepenuhnya 10 September lalu. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment