Translate

Saturday, October 23, 2021

Jenazah tiga mangsa lemas selamat dikebumikan

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Jenazah tiga sepupu yang maut akibat lemas di muara Sungai Mangkuk, Setiu semalam selamat dikebumikan sebentar tadi.

Upacara pengebumian Allahyarham Nur Amni Insyirah Saiful Tarmizi, 9, dan adik lelakinya, Muhammad Aryan Faheem, 7, serta sepupu mereka, Nurul Hasha Humaira Che Mohd. Humaizi, 11, selesai pada pukul 6.45 petang.

Mereka dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Losong Panglima Perang di sini.

Terdahulu kenderaan yang membawa ketiga-tiga jenazah tiba di rumah datuk mereka di Losong Panglima Perang pada pukul 5.30 petang.

Ahli keluarga melaksanakan solat jenazah sebelum keranda ketiga-tiga mangsa diangkat ke tanah perkuburan yang terletak kira-kira 100 meter dari rumah mereka.

Suasana pilu menyelubungi dengan Nur Azifah Abdul Rahman, 41, yang merupakan ibu kepada Nur Amni Insyirah dan Muhammad Aryan Faheem dilihat hiba dan kerap mengalirkan air mata.


Kosmo! semalam melaporkan tiga kanak-kanak termasuk dua beradik dibawa arus berikutan fenomena air pasang ketika sedang mencari kepah di kawasan beting pasir di muara Sungai Mangkuk.

Sebelum kejadian, mereka mengikut ahli keluarga masing-masing yang berasal dari Losong Panglima Perang dan Atas Tol, Kuala Terengganu untuk berkelah di kawasan berkenaan.

Mayat ketiga-tiga mangsa masing-masing ditemui pasukan mencari dan menyelamat pada kedudukan 800 meter hingga 1.5 kilometer dari lokasi kejadian antara pukul 12.58 tengah malam hingga 8.40 pagi tadi. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment