Translate

Saturday, October 23, 2021

45,000 kenderaan dijangka guna LPT2 untuk rentas negeri

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT 2) dijangka bakal menerima peningkatan trafik sehingga 45,000 kenderaan sehari sejurus kebenaran rentas negeri yang akan diumumkan kerajaan tidak lama lagi.

Pengurus Perniagaan Wilayah LPT2, Suhaimi Samat berkata, unjuran itu berdasarkan peluang yang dijangka diambil orang ramai sama ada untuk menziarahi keluarga atau melancong destinasi menarik di Pantai Timur.

“LPT 2 sepanjang 184 kilometer yang menghubungkan Jabor, Kemaman hingga Gemuroh, Kuala Nerus dijangka menerima sekurang-kurangnya 38,000 kenderaan sehari selepas rentas negeri dibenarkan.

“Ia boleh meningkat sehingga 45,000 kenderaan sehari pada hujung minggu dan cuti umum,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Suhaimi berkata, pengurusan LPT 2 telah membuat persiapan menerima kenaikan trafik itu bagi memastikan tidak kesesakan teruk di 10 plaza tol di sepanjang lebuh raya terbabit.

Tambah beliau, semua kemudahan terutama surau dan tandas di lima kawasan rehat dan rawat (R&R) dan empat hentian sebelah di sepanjang LPT2 juga akan dibuka 24 jam.

“Kebersihan di R&R dan hentian sebelah akan dijaga rapi selain kerap disanitasi,” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment