Translate

Saturday, October 23, 2021

Terengganu diramal mula dilanda banjir hujung bulan ini

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLANKUALA TERENGGANU – Terengganu dijangka akan dilanda banjir besar pada tahun ini yang diramal bermula pada akhir bulan ini berikutan perubahan monsun Timur Laut atau musim tengkujuh.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga serta Perpaduan Nasional Terengganu, Hanafiah Mat berkata, berdasarkan data Jabatan Pengairan dan Saliran, negeri ini diunjur bakal menerima taburan hujan sehingga 3,500 milimeter (mm) bagi sepanjang tahun 2021.

“Ia (taburan hujan tahunan) itu lebih tinggi berbanding pada tahun lalu iaitu hanya 3,000 mm. Setakat ini, saya dimaklumkan kita baru menerima hampir 2,000 mm (hujan).

“Jika hujan turun sekurang-kurangnya 300 mm sehari (pada musim tengkujuh) di satu-satu tempat, impak banjir yang akan diterima menyamai pada yang berlaku di Gunung Jerai (Kedah) baru-baru ini,” katanya selepas memantau persiapan banjir di Jeti Lembaga Kemajuan Perikanan Malaysia (LKIM) di sini hari ini.

Sebanyak empat tan bekalan makanan dan barangan keperluan dihantar oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Terengganu (JKM) sebagai persiapan banjir ke Pulau Redang, Kuala Nerus.

Hanafiah berkata, kejadian banjir lumpur tersebut pernah berlaku di Air Putih, Kemaman pada bulan Disember tahun lalu.

Sehubungan itu, beliau berkata, selain berdoa memohon agar dihindarkan daripada bencana banjir besar, kerajaan negeri Terengganu telah melakukan persiapan rapi bagi menghadapi kemungkinan tersebut.

“Semua agensi terlibat termasuk JKM, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat telah bersiap siaga,” katanya. – K! ONLINE


No comments:

Post a Comment