Translate

Sunday, October 3, 2021

14 pemandu trak pikap ditahan ceroboh hutan simpan

 

HULU TERENGGANU - Dua hari selepas 13 penunggang motosikal lasak ditahan kerana menceroboh Hutan Simpan Tembat di sini. satu lagi hutan simpan di dae rah ini dimasuki tanpa kebenaran atas alasan beriadah kelmarin.

Kali ini Hutan Simpan Petuang di sini diceroboh 14 pemandu kenderaan pacuan empat roda yang ghairah mahu menikmati keinda han alam semula jadi di kawasan itu untuk menghabiskan cuti hu jung minggu.

Pengarah Perhutanan Terengganu, Roslan Rani berkata, ke semua lelaki yang berusia dalam lingkungan 21 hingga 65 tahun tersebut ditahan dalam serbuan pada pukul 11.30 pagi.

"Sewaktu serbuan dilakukan, mereka sedang berehat di tepl sungai di dalam Hutan Simpan Petuang terbabit.

"Pemeriksaan mendapati kesemua pemandu kenderaan pacuan empat roda berkenaan tidak mem punyai permit untuk memasuki kawasan hutan simpan kekal ber kenaan," katanya di sini semalam.

Roslan berkata, 14 lelaki itu ditahan untuk siasatan lanjut, manakala kesemua kenderaan pacuan empat roda milik mereka yang dianggar bernilai lebih ratu san ribu ringgit juga disita.

Jelas beliau, Jabatan Perhutanan negeri memandang serius. aktiviti menceroboh hutan simpan kekal yang semakin menjadi-jadi sejak akhir-akhir ini.

"Hutan simpan kekal tidak boleh diceroboh sewenang wenangnya bagi apa-apa tujuan kecuali mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa.

"Walaupun mereka memasuki kawasan hutan simpan itu bukan dengan niat untuk mencuri hasil hutan tetapi ia tetap satu kesala han," katanya.

Roslan berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 47 (D) (c) Enak men Perhutanan Negara (Pene rimaan-pakal) 1986 Terengganu yang memperuntukkan huku man denda maksimum RM10,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

No comments:

Post a Comment