Translate

Wednesday, October 6, 2021

47,000 pelajar kembali ke sekolah

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

DUNGUN – Seramai 47,000 pelajar dan murid Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah kembali menghadiri pembelajaran di sekolah mulai hari ini.

Menteri Pendidikan, Datuk Dr. Radzi Jidin berkata, ia merangkumi separuh daripada pelajar tingkatan enam semester dua dan lima, berkeperluan khas dan murid prasekolah di sekolah negeri-negeri kumpulan A terbabit.

Beliau berkata, walaupun Kedah masih berada pada fasa dua Pelan Pemulihan Negara (PPN), Langkawi yang terlibat dalam program gelembung pelancongan pula mengikut prosedur operasi standar (SOP) fasa empat PPN.

“Alhamdulillah, secara keseluruhannya kita lihat sekolah dapat beroperasi dengan baik mengikut tatacara dan garis panduan ditetapkan.

“Pelajar dan murid dilihat cukup bersemangat untuk kembali ke sekolah bertemu dengan rakan-rakan dan guru mereka secara bersemuka,” katanya ketika meninjau hari pertama sesi pengajaran secara bersemuka di Sekolah Menengah Sains Dungun di sini hari ini.

Radzi berkata, pemantauan beliau di beberapa sekolah di daerah ini, Kuala Terengganu dan Marang mendapati prosedur operasi standard (SOP) pembukaan semula sekolah telah dipatuhi sebaiknya.

Jelas beliau, elemen ditekankan seperti pengudaraan di dalam kelas didapati berada pdaa tahap optimum selain semua pelajar dan guru didapati memakai pelitup muka.

“Jadual penggiliran pelajar yang memasuki kelas juga didapati berjalan lancar. Buat masa ini, hanya separuh pelajar hadir ke kelas untuk belajar secara bersemuka manakala separuh lagi menjalani pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR),”katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment