Translate

Friday, October 29, 2021

Dua kampung di Setiu diisytihar Kampung Pelancongan Terengganu

Oleh MOHD AZLI ADLAN

SETIU – Dua perkampungan di daerah ini iaitu Kampung Mangkuk dan Kampung Baru Penarik diisytiharkan sebagai Kampung Pelancongan Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Terengganu, Ariffin Deraman berkata, pemilihan kedua-dua perkampungan tersebut bukan sahaja kerana keindahan pantainya tetapi kepelbagaian budaya, kesenian dan warisan yang dimiliki.

“Kampung Mangkuk dan Kampung Baru Penarik terletak berhampiran Setiu Wetland (Taman Bencah Setiu) yang unik kerana kepelbagaian ekosistemnya.

“Kedua-dua kampung yang sering menjadi lokasi penggambaran filem dan drama ini juga telah disenarai pendek sebagai empat calon kategori Kampung Pelancongan Terbaik di negara ini oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC),” katanya selepas merasmikan pengisytiharan itu di Desa Pancaran Delima di sini hari ini.

Dua perkampungan lain yang tercalon bagi kategori sama ialah Miso Walai, Sabah dan Kampung Bario, Sarawak.

Ariffin berkata, model Kampung Pelancongan Terengganu yang ingin ditonjol pada Kampung Mangkuk dan Kampung Baru Penarik ialah berasaskan perkampungan nelayan.

Tambah beliau, antara tarikan ke kedua-dua perkampungan itu ialah Rumah Botol, Rumah Tok, pakej menyelusuri sungai dan mengutip kerangan, kraftangan berasaskan mengkuang dan konservasi penyu dan tuntung.

“Kita juga telah menyediakan lokasi khas untuk pengunjung mandi manda di pantai yang dipantau oleh Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM). – K!.ONLINE

No comments:

Post a Comment