Translate

Sunday, October 24, 2021

Persiapan hadapi musim tengkujuh berjalan lancar

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

HULU TERENGGANU – Sebanyak 111 pusat pemindahan sementara (PPS) di seluruh daerah ini sudah bersedia untuk menampung mangsa banjir pada musim tengkujuh yang dijangka melanda pada pertengahan bulan November nanti.

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd. Adli Mat Daud berkata, penempatan mangsa banjir terbabit akan dilakukan mengikut prosedur operasi standard (SOP) norma baharu bagi mengurangkan risiko penularan Covid-19.

“Kita sudah mempunyai pengalaman melaksanakan operasi banjir dalam suasana Covid-19 pada tahun lalu dan Alhamdulillah tiada kes penularan berlaku di PPS pada waktu itu.

“SOP sama akan digunakan dengan sedikit penambahanbaikan bagi melicinkan lagi pengurusan bencana banjir di daerah ini pada tahun ini,” katanya ketika ditemui di Dataran Kampung Sungai Dusun di sini hari ini.

Terdahulu beliau ditemui selepas menyempurnakan penutup program Latih Amal Operasi Pengurusan Bencana Banjir peringkat Daerah Hulu Terengganu yang melibatkan 30 anggota pelbagai agensi.

Mohd. Adli berkata, buat masa ini, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sedang menghantar bekalan makanan kering dan peralatan untuk kegunaan bakal mangsa banjir di 50 pangkalan hadapan di seluruh daerah ini yang dijangka selesai sepenuhnya pada hujung bulan ini.

“Kita akan memberi tumpuan kepada tiga lokasi berisiko di Kuala Telemong, Ajil dan Kuala Berang yang sering dilanda banjir hampir setiap tahun.

Mohd. Adli berkata, kesemua penduduk di lokasi berisiko berkenaan akan dipindahkan lebih awal ke PPS sebaik bacaan air sungai berhampiran menghampiri paras bahaya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment