Translate

Tuesday, November 22, 2022

PRU15: Empat ceramah politik tanpa permit dikesan di Terengganu

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Polis Terengganu mengesan empat ceramah politik yang dianjurkan tanpa permit di seluruh negeri ini pada hari pertama kempen Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) semalam.

Ketua Urusetia PRU15 Kontinjen Terengganu, Superintendan Mohd. Aluwi Husain berkata, pihak polis telah bertindak pantas menyuraikan ceramah politik tanpa permit berkenaan.

“Hari pertama kempen (PRU15) semalam (kelmarin), sebanyak 14 aktiviti ceramah (politik) diadakan di seluruh Terengganu. Sebanyak 10 memiliki permit manakala empat pula tiada.

“Saya nasihatkan parti-parti politik yang bertanding agar mengemukakan permohonan permit untuk mengadakan aktiviti berbentuk ceramah di ibu pejabat polis daerah masing-masing,” katanya di sini hari ini.

Dalam perkembangan sama, Mohd. Aluwi juga menasihatkan semua bahan-bahan kempen yang dipasang parti politik tidak mengganggu pandangan dan membahayakan keselamatan pengguna jalan raya.

Tambah beliau, pihak terlibat berkenaan juga diingatkan agar tidak menimbulkan sebarang provokasi sepanjang tempoh 14 hari berkempen.

“Patuhi juga segala peruntukan undang-undang seperti Akta Pilihan Raya 1958, Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan Pilihan Raya) 1981.

“Polis akan sentiasa memantau aktiviti ceramah dan kempen parti-parti yang bertanding sepanjang tempoh berkempen PRU15,” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment