Translate

Wednesday, November 16, 2022

PRU15: Ahmad Said kecam kempen guna agama keterlaluan

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

MARANG – Tindakan segelintir pemimpin Pas mengeluarkan hukum mengundi Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) akan masuk neraka disifatkan amat keterlaluan.

Pengerusi BN Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said mengecam pendekatan kempen Pas tersebut yang dikhuatiri boleh mengelirukan dan memecah-belahkan masyarakat khususnya dalam kalangan penganut Islam.

“Sangat keterlaluan kempen (pemimpin Pas) menggunakan agama termasuk menentukan syurga dan neraka pengundi.

“Kita tidak diberi lesen atau tauliah oleh Allah untuk mengkafirkan orang,” katanya ketika ditemui sewaktu bertemu pengundi Parlimen Marang di Kampung Sungai Kerak di sini hari ini.

Ketua Pemuda Pas Sik, Mohd. Shahiful Mhd. Nasir sebelum ini dalam ceramah politiknya mendakwa sesiapa yang mengundi BN dan PH akan masuk neraka sebelum membuat permohonan maaf pada Jumaat lalu.

Ahmad yang juga calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Kemaman berkata, kempen melampau menggunakan agama yang pernah memecah-belah rakyat Terengganu pada tahun 1980-an dan 1990-an tidak sepatutnya berlaku lagi pada PRU15.

Sementara itu, Naib Presiden Pas, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar pula menganggap ketelanjuran Mohd. Shahiful itu sebagai kes terpencil.

Menteri Besar Terengganu berkenaan berkata, penceramah Pas terbabit juga telah menyedari kekhilafannya dan meminta maaf secara terbuka. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment