Translate

Friday, November 25, 2022

Balu guru kematian suami dapat RM29,000

 

HULU TERENGGANU – Seorang balu guru terharu menerima manfaat Skim Keahlian Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB) sebanyak RM29,000, tidak sampai tiga minggu selepas kematian suaminya.

 Jalimie Abdul Jalil, 52, berkata, suaminya, Allahyarham Shairun Mahyuddin Ibrahim meninggal dunia akibat kanser hati pada 3 November lalu.

 “Permohonan manfaat Skim Keahlian YGMB dibuat pada minggu lepas (14 November lalu). Alhamdulillah manfaat tersebut diterima hari ini (semalam),” katanya di Sekolah Kebangsaan (SK) Ajil di sini semalam. 

Terdahulu, beliau menerima manfaat khairat kematian tersebut daripada Ketua Pegawai Eksekutif YGMB, Datuk Wan Munadi Wan Mamat. 

Selain Jalimie, dua lagi penerima manfaat khairat kematian tersebut ialah waris Norhisyamuddin Abd. Ghani dan Mohd. Zaki Mat Salleh. 

Kedua-dua waris kepada Allahyarham yang meninggal dunia baru-baru ini masing-masing menerima manfaat khairat kematian sebanyak RM8,000 dan RM27,024.79.

Sementara itu, Pengarah Pendidikan Terengganu, Abdul Muie Ngah menggalakkan lebih ramai guru menyertai Skim Keahlian YGMB yang terbukti memberi banyak manfaat.

 “Ramai peserta skim keahlian di negeri ini yang ditimpa musibah terutama penyakit kronik dan kematian telah mendapat manfaat. 

“Permohonan untuk mendapatkan manfaat tidak perlu tunggu lama, terus diluluskan walaupun ahli yang baru menyertai skim. 

Setakat ini lebih 10,000 guru Terengganu telah menyertainya,

No comments:

Post a Comment