Translate

Thursday, November 17, 2022

Penduduk bantah projek mewah Pulau Perhentian

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

BESUT- Kerajaan negeri Terengganu digesa mendengar keluhan lebih 2,000 penduduk Pulau Perhentian yang menggesa agar projek pembinaan resort mewah di sebuah teluk di situ dibatalkan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abd. Rahman berkata, kerisauan anak jati Pulau Perhentian tersebut ada asasnya.

“Tanah seluas kira-kira 42 hektar yang diserahkan kepada syarikat gergasi bagi projek mega itu amat strategik dan penting bagi penduduk asal pulau berkenaan.

“Ia satu-satu kawasan landai dan pantai awam yang masih tinggal untuk kegunaan penduduk Pulau Perhentian,” katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Pada 3 November lalu, Kosmo! melaporkan lebih 2,000 penduduk Pulau Perhentian membantah projek pembinaan resort mewah di sebuah teluk yang terletak di Pulau Perhentian Besar.

Pengerusi Persatuan Penduduk Pulau Perhentian, Zainuddin Mohamad berkata, kawasan itu amat signi kan kepada warga tempatan kerana mempunyai tapak pendaratan helikopter yang amat penting bagi pengagihan makanan dan kes kecemasan terutama pada musim tengkujuh.

Tengku Zaihan berkata, berdasarkan maklumat yang diterimanya, tapak pendaratan helikopter tersebut adalah termasuk dalam tanah yang diserahkan oleh kerajaan negeri bagi projek mega tersebut.

Ujarnya, beliau sedar minat besar syarikat swasta terbabit untuk memajukan kawasan berkenaan berikutan lokasi berkenaan mempunyai daya komersial.

“Kawasan di teluk itu memiliki dua pantai yang masing-masing menghadap Pulau Perhentian Kecil dan tanah besar.

“Pesisir pantainya pula kaya dengan terumbu karang bagi aktiviti snorkeling dan juga selam skuba.

“Begitupun, kalau kerajaan negeri Terengganu mahu memajukan juga kawasan itu, saya minta jangan ketepikan kebajikan rakyat,” katanya.

Ujarnya lagi, berdasarkan pengalaman yang pernah berlaku di pulau-pulau peranginan lain, beliau sebagai wakil rakyat kawasan tersebut risau dengan nasib pendudukdi Pulau Perhentian selepas ini.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan, sekiranya masih mahu dimajukan juga, projek itu dicadang diberi kepada agensi berkaitan kerajaan negeri agar ia boleh disesuaikan dengan kepentingan rakyat kelak.

No comments:

Post a Comment