Translate

Tuesday, November 22, 2022

145 sekolah pondok Terengganu berjaya didaftarkan

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Kesemua 145 sekolah pondok di Terengganu telah berjaya didaftarkan secara rasmi dengan kerajaan negeri Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi Terengganu, Datuk Satiful Bahri Mamat berkata, ia dilaksanakan menerusi program pemutihan sekolah pondok yang bermula pada tahun 2018.

“Kita telah melakukan pemutihan dengan memudahkan proses pendaftaran sekolah pondok di negeri ini.

“Sehubungan itu, kita percaya tiada lagi sekolah pondok yang beroperasi tanpa berdaftar dengan kerajaan negeri Terengganu,” katanya di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Terdahulu beliau menyerahkan bantuan pengurusan kepada sekolah pondok dan sekolah agama persendirian Terengganu dengan peruntukan keseluruhan kira-kira RM3.39 juta.

Satiful Bahri berkata, bantuan tersebut diharap dapat membantu sekolah pondok dan sekolah agama persendirian terbabit menambah baik premis dan mutu pengajaran di pusat pengajian masing-masing.

Beliau berkata, bantuan pengurusan perkapita diagihkan berdasarkan bilangan pelajar yang terdapat di pusat pengajian terlibat.

“Terima kasih juga kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang juga menyediakan peruntukan pembangunan sekolah pondok dan kita membantu menambah,” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment