Translate

Friday, April 8, 2016

Mayat dalam tong ada hubungan keluarga dengan dua adik Kevin

KUALA LUMPUR – Mayat yang ditemui tertanam di dalam tong dram bersimen di USJ1, Su­bang Jaya, Selangor mempunyai hubungan kekeluargaan dengan dua adik Timbalan Ketua Bahagian Bicara dan Ra­yuan Jabatan Peguam Negara, Datuk An­thony Kevin Morais yang dilaporkan hilang pada 4 September 2015.

Keputusan itu dicapai berdasarkan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) yang dilakukan pada sampel tisu, rambut dan tulang mayat berkenaan.
Saksi pendakwaan kesembilan, Nor Ai­dora Saedon, 43, yang berkhidmat sebagai Ahli Kimia di Seksyen Forensik DNA, Bahagian Forensik Jabatan Kimia memberitahu, tiga sampel yang dilabel sebagai ‘unknown’ (tidak diketahui) ter­babit sepadan de­ngan sampel darah milik David Ramesh Morais dan Richard Morais iaitu adik ketiga dan keempat Kevin yang telah diberi kepada polis untuk tujuan pengecaman identiti.

“Berdasarkan profil DNA-DNA yang dipadankan itu, kebarangkalian pemilik sampel ‘unknown’ merupakan adik-beradik kandung dengan penderma-penderma sampel darah (Ramesh dan Richard) adalah 99.99 peratus.

“DNA merupakan gen yang unik (berbeza bagi setiap individu) dan ia boleh diturunkan oleh ibu bapa,” katanya menjawab soalan yang dikemukakan Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin Wan Ladin di Mahkamah Tinggi di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika memberi keterangan di hadapan Hakim Datuk Azman Abdullah pada hari kedua perbicaraan kes tujuh lelaki termasuk seorang bekas doktor tentera berpangkat Kolonel yang dituduh membunuh Kevin.

Mengikut pertuduhan, bekas doktor tentera tersebut, Dr. R. Kunaseegaran, 53, didakwa bersubahat membunuh Kevin yang semasa kejadian dalam perjalanan dari Jalan Dutamas di sini menuju ke pejabatnya di Putrajaya antara pukul 7 pagi dan 8 malam pada 4 September 2014.

Tertuduh pertama itu didakwa melakukan kesalahan tersebut mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 302 akta sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Enam tertuduh lain iaitu G. Gunasekaran, 44; R. Diniswaran, 24; A. Thinesh Kumar, 23; M. Vishwanath,23; S. Nimalan, 23, dan S. Ravi Chandaran, 45, turut didakwa membunuh mangsa di tempat dan waktu sama.

Nor Aidora berkata, analisis juga mendapati, sampel-sampel yang dilabel sebagai ‘unknown’ tersebut juga sepadan dengan DNA ditemui pada dua berus gigi, sikat dan tuala mandi yang diambil dari rumah Kevin.

Sementara itu, sebahagian orang awam yang mendengar prosiding tersebut dan Wan Shaharuddin kamar serta Timbalan Ketua Bahagian Pendakwaan Jabatan Peguam Negara, Datuk Abdul Razak Musa terpaksa memakai topeng mulut dan hidung apabila tidak selesa dengan bau busuk yang memenuhi ruang kamar mahkamah itu ketika Nor Aidora membuka 31 sampul mengandungi barang-barang bukti seperti sampel batu, seluar jeans, tali leher, baju kemeja le­ngan panjang, tali pinggang, baju-T hitam dan sarung kaki yang sebahagiannya mengandungi kesan darah kering bagi tujuan pengecaman dan pelabelan.

Azman yang menyedari perkara itu kemudian mengarahkan agar plastik mengandungi guni yang dipercayai digunakan untuk menyumbat Kevin selepas diculik dibuka di luar mahkamah sambil disaksikan oleh ketujuh-tujuh tertuduh.

Perbicaraan bersambung hari ini.

No comments:

Post a Comment