Translate

Monday, November 15, 2021

Tiada kematian Covid-19 di Pasar Besar Kedai Payang

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) mengesahkan berlaku penularan wabak Covid-19 dalam kalangan peniaga Pasar Besar Kedai Payang di sini baru-baru ini.

Pengarah Kesihatan Terengganu, Datuk Dr. Kasemani Embong berkata, ujian saringan yang dilakukan bermula hujung bulan lalu sehingga Sabtu lalu mengesan seramai 36 peniaga pasar terbabit telah positif Covid-19.

“Kes positif Covid-19 hanya melibat 3.6 peratus daripada 1,000 peniaga Pasar Besar Kedai Payang telah melakukan ujian saringan.

“Hanya dua peniaga pasar terbabit yang positif dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini untuk menerima rawatan termasuk seorang di wad rawatan rapi (ICU),” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Terdahulu tular di media sosial dakwaan kononnya majoriti peniaga Pasar Besar Kedai Payang dijangkiti Covid-19 dengan sebahagian besarnya telah meninggal dunia.

Kasemani menerangkan kedua-dua peniaga pasar itu yang dirawat di HSNZ sebelum ini telah sembuh dan dibenarkan keluar wad baru-baru ini.

Beliau juga menegaskan semua kontrak rapat 36 peniaga yang positif Covid-19 terbabit telah dikenal pasti dan menjalani kuarantin.

“JKNT sentiasa mengambil langkah pencegahan dan kawalan sewajarnya bagi mengawal penularan Covid-19 (di Terengganu),” katanya. – K! ONLINE


No comments:

Post a Comment