Translate

Wednesday, November 17, 2021

Ekzos bising, 52 penunggang motosikal nakal dikompaun

HULU TERENGGANU – Tindakan nakal segelintir daripada 52 anggota konvoi yang membunyikan ekzos motosikal masing-masing sehingga mengganggu ketenteraman awam membawa padah apabila mereka dicekup sepasukan anggota polis di Kampung Telaga, Kuala Berang di sini kelmarin. 

 Konvoi bermotosikal yang dipercayai dari Kuantan, Pahang itu ditahan kira-kira pukul 12.18 tengah hari ketika mereka dikatakan dalam perjalanan untuk menikmati makan tengah hari di sebuah gerai makanan terkenal berhampiran. 

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd. Adli Mat Daud berkata, tindakan segelintir anggota konvoi membuat bising dengan menguatkan bunyi ekzos motosikal masing-masing telah mengundang perhatian sepasukan polis yang kebetulan sedang melakukan rondaan trafik.

 “Mereka kemudiannya ditahan dan hasil pemeriksaan ke atas semua penunggang dan motosikal masing-masing telah berjaya mengesan pelbagai kesalahan trafik.

“Antaranya mengubah suai ekzos, nombor pendaftaran tidak mengikut peraturan, tiada nombor pendaftaran dan aksesori tidak lengkap,” katanya di sini semalam. 

Mohd. Adli berkata, selain 67 notis kompaun dikeluarkan, 52 motosikal terlibat juga telah disita dengan kesemua penunggangnya diarah menolak motosikal masing-masing ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Hulu Terengganu. 

Katanya, kes masih disiasat mengikut Seksyen 64 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

No comments:

Post a Comment