Translate

Saturday, November 13, 2021

Pertembungan pada PRN Melaka tidak gugat kerajaan Pusat

Oleh MOHD.AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU - Pas percaya Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka tidak akan meng goyangkan keutuhan kerajaan Pusat biarpun bakal melibatkan pertembungan sesama sendiri antara Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kerajaan Pusat akan berjalan seperti biasa dengan tiada sebarang program kerajaan dili batkan sepanjang PRN Melaka.

"Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Yaakob) telah umum parti parti (PN dan BN) akan bertan ding dalam konsep parti, lagi pun tidak banyak kempen secara fizikal boleh dibuat.

"Kita rasa perjalanan kerajaan (Pusat) tiada isu sangat selain berharap tiada isu-isu yang tidak diingini berlaku (sepanjang kempen PRN Melaka)," katanya pada sidang akhbar selepas Muktamar Pas ke-67 di sini semalam.

Kosmo! semalam melaporkan BN memilih bergerak secara solo dengan meletakkan calon di se mua 28 kerusi dipertandingkan sekali gus menyebabkan pertem bungan tiga penjuru turut melibatkan PN dan Pakatan Harapan (PH) dalam PRN Melaka berlang

sung 20 November ini. 

Dalam perkembangan berkaitan, Tuan Ibrahim memberi jaminan Pas tidak pernah ber hasrat keluar daripada gagasan Muafakat Nasional (MN) yang turut dianggotal UMNO walaupun pertembungan sesama sendiri dalam PRN Melaka.

Jelas Menteri Alam Sekitar dan Air itu, MN dianggap sebagai agenda besar penyatuan ummah Islam yang akan dibuka penyer taannya kepada badan bukan kerajaan seperti konsep asalnya.

"MN bukan parti berdaftar. Dalam konteks pilihan raya pun, BN akan bertanding atas tiket sendiri. Kita harap pertemuan dan perancangan (antara Pas dan UMNO) dapat diteruskan.

"Saya rasa tiada siapa hendak keluar (daripada MN) kecuali ia dibubarkan. Setakat ini (Pas dan UMNO) tiada niat hendak bubar (MN)." katanya.

No comments:

Post a Comment