Translate

Thursday, June 24, 2021

Kompaun peniaga cecah RM2.94 juta

 Oleh MOHD.AZLI ADLAN

HULU TERENGGANU - Sebanyak 473 kompaun melibatkan nilai RM2.94 Juta dikeluarkan Ke menterian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) atas pelbagai kesalahan pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) melibatkan premis dan peniaga sejak Mei tahun lalu hingga kelmarin.

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid berkata, kompaun itu dikeluarkan hasil daripada lebih 600,000 pemeriksaan yang dilakukan di seluruh negara.

Beliau berkata, antara kesala han yang dilakukan lalah tidak mematuhi penjarakan fizikal, tidak mengimbas MySejahtera, tidak menulis rekod kemasukan pelanggan di buku log dan menjalankan aktiviti yang tidak dibenarkan.

"Kesalahan lain ialah gagal melaksanakan had maksimum kemasukan pelanggan, tidak mematuhi waktu operasi dan tidakmemakal pelitup muka.

 "Saya ingin tekankan bahawa mengeluarkan kompaun bukan lah keutamaan KPDNHEP. Ia tin dakan terakhir selepas advokasi yang diberikan terlebih dahulu tidak dipatuhi," katanya di sini semalam.

Beliau sebelum itu ditemui selepas menyantuni petugas barisan hadapan yang mengawal sekatan jalan raya (SJR) di Kampung Tajin di sini.

Rosol berkata, secara dasarnya rata-rata peniaga di negara ini amat mematuhi SOP norma baharu yang ditetapkan dengan kadar pematuhan mencapal 98 peratus.

Bagaimanapun, bellau mengakul masih terdapat dua peratus golongan tersebut yang

berdegil dan culas mematuhi SOP terbabit walaupun telah berkali-kali dinasihatkan.

"Mahu tidak mahu, kita terpaksa mengeluarkan kompaun kepada segelintir (peniaga) yang masih degil ini.

"Sebolehnya kita tidak mahu mengeluarkan kompaun kerana faham kebanyakan rakyat terke san dan terbeban dengan kea daan ekonomi dan perniagaan yang tidak memberangsangkan ekoran Covid-19," katanya.

No comments:

Post a Comment