Translate

Saturday, October 22, 2022

Semua aktiviti litar permotoran digantung


Oleh MOHD. AZLI ADLAN dan TUAN NURHIDAYAH TUAN AB. GHANI

SETIU – Kerajaan negeri Terengganu mengantung semua aktiviti berkaitan sukan permotoran di Litar Permotoran Terengganu, Gong Badak, Kuala Nerus serta-merta berikutan kemalangan maut melibatkan seorang peserta perlumbaan drag di trek berkenaan kelmarin. 

Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata, penangguhan itu bagi membolehkan siasatan lanjut seterusnya penambahbaikan dilakukan dan meningkatkan aspek keselamatan di trek terbabit.

Jelasnya, kajian penuh dilakukan bagi memastikan insiden kemalangan meragut nyawa pelumba trek terkenal, Apeh Jamal berkenaan tidak berulang.

 “Kita akan memanggil penganjur kejohanan Battle of The Kings (BOTK), iaitu MUSC Motorsports untuk memberi penjelasan (berhubung kemalangan maut). 

“Laporan penuh kemalangan akan diteliti sebelum kajian menyeluruh terutama melibatkan aspek keselamatan dan keadaan litar dilakukan,” katanya ketika ditemui Taman Endurance Antarabangsa Terengganu (TIEP) di sini semalam. 

Terdahulu beliau menghadiri majlis penyampaian hadiah Kejohanan Kuda Lasak Antarabangsa Piala Sultan Mizan yang disempurna Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin. 

Wan Sukairi berkata, antara elemen prosedur keselamatan yang akan dikaji adalah bilangan penghadang di tepi trek dan keadaan permukaan trek serta kawasan persekitaran litar permotoran tersebut. 

Dalam pada itu, beliau mengesahkan penganjuran BOTK anjuran MUSC Motorsports memiliki permit kelulusan Pesuruhjaya Sukan (PJS) dan kerajaan negeri selain semua prosedur operasi standard (SOP) dengan aspek keselamatan telah diambil kira. 

“Begitupun, saya amat sedih dan bersimpati dengan keluarga mangsa. Ini insiden pertama dan diharap yang terakhir melibatkan kematian peserta aktiviti permotoran di litar tersebut,” jelasnya. 

Kosmo! kelmarin melaporkan, pelumba drag, Apeh Jamal atau nama sebenarnya Muhamad Hafez Jamal Jamaludin, 40, maut sewaktu menyertai perlumbaan BTOK. 

Dalam kejadian pada pukul 11.45 pagi itu, kereta Mitsubishi Lancer Evolution dipandu mangsa tiba-tiba hilang kawalan sebelum terbabas melepasi trek sebelum merempuh sebatang pokok. 

Apeh Jamal meninggalkan seorang isteri dan empat anak berusia 18, 11, 9, dan setahun dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Meru Raya semalam.

No comments:

Post a Comment