Translate

Wednesday, October 26, 2022

BN Terengganu sasar 4 kerusi Parlimen

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN dan NOOR HAYATI MAMAT

HULU TERENGGANU – Barisan Nasional (BN) melaungkan keyakinan mampu menawan sekurang-kurangnya empat dari lapan kerusi Parlimen yang dipertandingkan di Terengganu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Pengerusi BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, kemenangan di kerusi Parlimen itu kelak menjadi pemangkin kepada momentum untuk merampas kembali kerajaan Terengganu yang terlepas kepada lawan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

“Pengerusi Badan Perhubungan BN negeri, Datuk Ahmad Said memberi jaminan empat kerusi (Parlimen) tetapi saya yakin lebih daripada itu.

“Ia tidak mustahil kerana Terengganu merupakan ‘swing state’ (senario politik negeri sering berubah). Ini masanya kita rampas (kerusi Parlimen dan DUN),” katanya sewaktu merasmikan program Solidariti Kestabilan dan Kemakmuran di Jenagor, Kuala Berang di sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata, kemenangan tersebut hanya boleh dicapai dengan solidariti dalam kalangan pemimpin dan ahli BN.

Sehubungan itu, tegas beliau, kepimpinan BN negeri perlu bersatu hati dan mengelakkan budaya cah keting atau sabotaj sesama sendiri.

“PRU15 ialah wadah terbaik untuk menolak ‘katak-katak’ (ahli politik yang melompat parti) yang merosakkan sistem demoraksi di negara ini,” katanya.

Pada PRU14, BN telah kehilangan Parlimen Setiu dan Kemaman kepada Pas sekaligus hanya memenangi kerusi Besut dan Hulu Terengganu.

Bagaimanapun, penyandang kerusi Hulu Terengganu, Datuk Rosol Wahid mengisytiharkan keluar UMNO untuk menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada Disember 2018. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment