Translate

Wednesday, October 26, 2022

PRU15: Ahmad Zahid nafi kosongkan kerusi Parlimen Bagan Datuk

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

HULU TERENGGANU – Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menepis spekulasi konon beliau tidak akan mempertahankan kerusi Parlimen Bagan Datuk pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Beliau yang juga Presiden UMNO menegaskan, setakat ini beliau tidak pernah berniat untuk berbuat demikian.

“Apa yang penting kita mengetengahkan mana-mana calon yang boleh membawa kemenangan kepada BN ke Putrajaya.

“Ini termasuk azam untuk mengemukakan sekurang-kurangnya 70 peratus calon muka baharu di peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN),” katanya selepas merasmikan pada program Solidariti Kestabilan dan Kemakmuran di Jenagor, Kuala Berang di sini hari ini.

Beliau mengulas spekulasi kononnya bakal mengosongkan kerusi Parlimen Bagan Datuk yang telah disandangnya sejak enam penggal lalu.

Keputusan berkenaan konon dilakukan pemimpin berusia 69 tahun berkenaan sebagai satu pengorbanan agar nama dan isu yang menyelubungi dirinya tidak dijadikan modal kempen lawan dalam PRU15 yang pada 19 November ini.

Ahmad Zahid menganggap spekulasi tersebut sebagai asam garam dalam politik dan beliau tidak pernah gentar untuk menghadapinya.

Sebaliknya, beliau percaya semangat jentera parti BN terus bersemangat bekerja keras bagi meraih kemenangan besar pada PRU15.

Dalam perkembangan sama, Ahmad Zahid memberitahu, senarai penuh calon BN akan dimuktamadkan dalam tempoh tiga hingga lima sebelum hari penamaan calon pada 5 November depan. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment