Translate

Thursday, October 27, 2022

Hadi Awang kekal bertanding di Marang?

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

MARANG – Parlimen Marang memang diketahui antara kubu kuat Pas di negara ini berikutan pengaruh dominan Tan Sri Abdul Hadi Awang di kawasan berkenaan.

Presiden Pas tersebut telah bertapak di situ sejak tahun 1978 iaitu pada ketika Marang masih merupakan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) sebelum dinaik taraf sebagai Parlimen pada 1986.

Sepanjang 10 penggal itu, Abdul Hadi cuma tewas tiga kali iaitu pada tahun 1978, 1986 dan 2004.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14), beliau mudah mempertahankan kerusi Parlimen Marang dengan majoriti 21,954 menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Mohamad Noor Endut dan Dr. Zawawi Sulung (Parti Keadilan Rakyat).

Penganalisis politik, Dr. Wan Rohila Ganti Wan Abdul Ghafar berkata, Parlimen Marang dijangka kekal di tangan Pas pada PRU15 sekiranya Abdul Hadi kembali bertanding buat kali ke-11.

Pensyarah Fakulti Undang-Undang dan Hubungan Antarabangsa Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) itu berkata, imej dan karakter Abdul Hadi sebagai ulama yang konsisten mengajar kuliah kepada khalayak amat disenangi majoriti pengundi di parlimen tersebut.

“Kelompok pengundi di Marang menunjukkan ciri-ciri budaya politik sama seperti di beberapa kawasan konservatif Melayu di Kelantan dan Kedah.

“Mereka mahu dipimpin tokoh yang berpegang teguh pada agama dengan niat mahu menumpang keberkatan sesuai dengan naratif baldatun toyyibatun wa robbun ghafur,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Wan Rohila Ganti berkata, budaya politik demikian menyebabkan Abdul Hadi kekal dihormati oleh pengundi Marang di sebalik kritikan prestasi kurang memberangsangkan sebagai Duta Khas Timur Tengah, kelemahannya berbahas secara aktif dan substantif di Parlimen serta tahap kesihatannya yang semakin merosot.

Bagaimanapun, beliau berkata, timbul persoalan sama ada Abdul Hadi akan tetap mempertahankan kerusi Parlimen Marang pada PRU15 kali ini berikutan masalah kesihatan berkaitan jantung yang membelenggu Timbalan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) berkenaan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Biarpun sebarang pengumuman rasmi masih belum dibuat, beliau sebenarnya telah memberi isyarat untuk mengundur diri daripada politik secara perlahan-lahan sejak tahun 2018 lagi.

“Ia dibuktikan dengan penyerahan DUN Rhu Rendang yang disandangnya sekian lama kepada Setiausaha Politiknya, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar (kini Menteri Besar Terengganu) pada PRU14,” katanya.

Wan Rohila Ganti berkata, walaupun pengunduran Abdul Hadi pasti akan meningkatkan imej beliau, PRU15 dilihat bukanlah masa yang sesuai dan sukar dilakukan berikutan senario politik yang meruncing pada masa kini.

Begitupun, sekiranya Abdul Hadi tetap nekad berundur, beliau menjangkakan dua figura Pas berpotensi untuk ditampilkan bagi mempertahankan kerusi Parlimen Marang iaitu Ahmad Samsuri atau anak Presiden Pas itu iaitu Muhammad Khalil yang kini merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Burok.

Dalam pada itu, walaupun Parlimen Marang kelihatan ampuh buat Pas, ia tidak mustahil dibolosi BN yang dua kali melakukannya pada PRU7 dan PRU11.

Syaratnya, BN perlu menampilkan calon yang menetapi karakteristik dimahukan pengundi Marang bagi menyaingi Abdul Hadi.

Sementara itu, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Terengganu, Raja Datuk Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad berkata, PH akan mempertaruhkan seorang tokoh agama daripada golongan profesional di Parlimen Marang pada PRU15 ini. -KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment