Translate

Tuesday, October 25, 2022

Deepavali kembali ceria, rumah meriah dengan tetamu

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Perayaan Deepavali yang pertama kali disambut dalam suasana peralihan fasa endemik hari ini amat bererti buat keluarga M. Ramachandran, 73.

Kediaman mereka di Flat Sri Kolam di sini kembali meriah dengan kunjungan ramai kenalan pelbagai kaum setelah dua tahun sepi berikutan penularan pandemik Covid-19.

Ramachandran berkata, dia sekeluarga kembali mengadakan rumah terbuka setelah dua tahun terpaksa membataskan tetamu ekoran Deepavali pada masa itu disambut dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Dua tahun sebelum ini memang terasa sepi sangat sebab ramai kenalan Melayu dan Cina kami tidak boleh datang beraya. Apatah lagi komuniti India tidak ramai di Terengganu.

“Syukur tahun ini, rumah kami kembali meriah. Sahabat handai tidak putus-putus mengunjungi kami untuk sama-sama merayakan Deepavali sejak pagi,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Flat Sri Kolam di sini hari ini.

Ramachandran berkata, dia dan isteri M. Pusparani, 62, menyediakan pelbagai hidangan istimewa kaum India seperti nasi beriani, kari kambing, ayam goreng berempah, idli dan manisan untuk dijamu kepada tetamu.

Tambahnya, dia turut menempah lima kilogram daging kambing tempatan untuk dimasak kari dengan gilingan rempah istimewa buatan sendiri.

“Seronok lihat tetamu pelbagai kaum berselera dan sama-sama bergembira pada hari istimewa ini.

“Sebelum ini, kami lapan beranak termasuk anak sulung, Muhammad Syafiq Suresh, 41, yang telah memeluk Islam sejak 20 tahun lalu sama-sama ke Pulau Pinang untuk membeli pakaian baru sempena Deepavali beberapa bulan lalu,” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment