Translate

Friday, October 21, 2022

Kerajaan campuran cetus ketidakstabilan dalam negara

Oleh MOHD. AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang bakal diadakan tidak lama lagi merupakan peluang terbaik rakyat untuk kembali memilih sebuah kerajaan yang stabil. 

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said berkata, hanya kerajaan stabil yang memiliki majoriti selesa di Parlimen mampu mengembalikan semula negara ke landasan sebenar. 

Beliau berkata, kerajaan campuran yang dibentuk pada pasca Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) terbukti menyukarkan pentadbiran sehingga mengganggu hala tuju dan ekonomi negara. 

“Bukan sahaja di Malaysia, landskap politik global membuktikan, kerajaan campuran yang pernah dibentuk di beberapa negara seperti Jepun dan Israel tidak pernah stabil. 

“Setiap parti politik yang membentuk kerajaan campuran terbabit sukar bersatu dan memiliki agenda dan dasar berbeza,” katanya ketika ditemui pada majlis makan malam Ketengah Holding Sdn. Bhd. (KHSB) di sini kelmarin. 

Ahmad berkata, kerajaan campuran yang tidak stabil amat menyukarkan usaha untuk meyakinkan pelabur asing untuk datang ke negara ini, sekali gus memberi kesan tidak baik kepada pembangunan dan ekonomi Malaysia. 

Sehubungan itu, Ketua UMNO Bahagian Kemaman itu meminta rakyat agar bijak dan mengambil iktibar daripada situasi politik negara yang berlaku sepanjang pasca PRU14.

 “Rakyat sudah mencuba dengan menukar kerajaan Barisan Nasional (BN) dan mereka telah pun merasai akibatnya.

 “Inilah masanya untuk memperbetulkan semula keadaan dengan mengembalikan mandat kepada rakyat. Ia bagi membentuk kerajaan lebih stabil demi kemajuan berterusan dapat dicapai," katanya.

No comments:

Post a Comment