Translate

Sunday, October 23, 2022

Insiden gaduh cemari perlawanan bola sepak

HULU TERENGGANU – Aksi suku akhir kejohanan bola sepak bagi merebut Piala Penyelaras Parlimen Hulu Terengganu antara Matang FC menentang Binjai Manis (Bima) FC bertukar kecoh apabila dua kumpulan penyokong bergaduh di Padang Astaka Kuala Berang di sini kelmarin. 

Pergaduhan antara dua penyokong bola sepak itu berlaku sejurus berakhirnya perlawanan yang menyaksikan Matang FC berjaya menewaskan Bima 1-0. 

Pergaduhan berpunca daripada provokasi penyokong kedua-dua pasukan di tepi padang dan berlarutan hingga ke kedai makan berhampiran. 

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd. Adli Mat Daud berkata, kekecohan itu telah menyebabkan kerosakan melibatkan pagar padang dan cermin dinding kedai makan berkenaan. 

“Siasatan awal mendapati, pergaduhan tersebut melibatkan antara 15 hingga 30 penyokong kedua-dua pasukan.

 “Sepasukan anggota polis telah bergegas ke lokasi kejadian untuk meleraikan pergaduhan berkenaan pada pukul 6.55 petang (kelmarin),” katanya di sini semalam. 

Mohd. Adli berkata, pihak penganjur dan pengurusan kedua-dua pasukan terlibat telah dipanggil untuk memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Hulu Terengganu. 

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan Terengganu, Wan Sukairi Wan Abdullah melahirkan rasa kesal dengan insiden pergaduhan melibatkan dua penyokong pasukan bola sepak amatur berkenaan. 

“Bola sepak sepatutnya menyatukan. Kita bersama-sama boleh bersatu memberi sokongan padu terhadap pasukan negeri, Terengganu FC. 

“Kenapa mahu berbalah dalam perlawanan melibatkan rakan sekampung yang sudah saling mengenali antara satu lain?," katanya.

No comments:

Post a Comment