Translate

Saturday, October 1, 2022

Pulau Redang, Pulau Perhentian bakal nikmati bekalan elektrik 24 jam

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Penantian lebih 20 tahun penduduk dan pengusaha pelancongan di Pulau Redang, Kuala Nerus dan Pulau Perhentian, Besut untuk menikmati kemudahan bekalan elektrik 24 jam bakal berakhir tidak lama lagi.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Terengganu, Ariffin Deraman berkata, projek pembekalan elektrik 24 jam ke dua pulau peranginan terkenal itu telah diluluskan Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (Ketsa) baru-baru ini.

Beliau memberitahu projek Pulau Tenaga Hijau di Pulau Redang dan Pulau Perhentian tersebut dijangka bakal beroperasi sepenuhnya pada tahun 2025.

“Projek Pulau Tenaga Hijau itu akan memberi manfaat kepada hampir 600 pengguna domestik dan 70 pengusaha hotel, resort dan chalet di kedua-dua pulau peranginan terbabit.

“Selain itu, sebanyak 47 pengguna komersial seperti sekolah, rumah kedai, masjid, klinik dan kedai makan turut akan menikmati kemudahan tersebut,” katanya di sini hari ini.

Sebelum ini, kebanyakan pengusaha hotel dan resort di Pulau Redang dan Pulau Perhentian mengambil inisiatif menggunakan generator untuk menikmati bekalan elektrik.

riffin berkata, kerajaan negeri Terengganu cukup memahami situasi dialami pengguna terutama pengusaha hotel dan resort di kedua-dua pulau peranginan berkenaan.

Beliau berkata, antara kekangan terbesar projek tersebut ialah pemasangan kabel fiber optik di dasar laut yang menelan kos terlalu tinggi. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment