Translate

Thursday, October 27, 2022

Skim Harga Maksimum Deepavali bermula hari ini

Oleh MOHD AZLI ADLAN

HULU TERENGGANU – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) melancarkan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) Deepavali selama seminggu sehingga Rabu depan.

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid berkata, SHMMP Deepavali melibatkan 14 barangan termasuk lapan item baharu yang sering digunakan pada perayaan tersebut.

“Harga siling runcit bagi daging kambing biri-biri import bertulang pada harga RM37 sekilogram (kg), tomato (RM6/kg), cili merah (RM19/kg) dan kelapa parut (RM7.60/kg).

"“Bawang merah India pula ditetapkan pada harga maksimum RM7 sekilogram, bawang besar (RM4/kg) dan kacang dhal Australia (RM5/kg),” katanya selepas melancarkan SHMMP Deepavali di sebuah pasar raya di sini hari ini.

Rosol berkata, harga siling kelapa parut bagi peringkat pemborong pula pada harga RM1.90 sebiji.

Tambah beliau, ayam super dan ayam standard pula masing-masing kekal ditetapkan tidak melebihi RM9.40 dan RM10.40 sekilogram.

“Telur ayam gred A, B dan C pula masing-masing berharga 45 sen, 43 sen dan 41 sen sebiji.

“Harga maksimum ayam hidup di peringkat pemborong pula ditetapkan pada RM6.40 sekilogram,” katanya.

Rosol berkata, bekalan barangan keperluan tersebut dijamin masih mencukupi walaupun berlaku sedikit kekurangan melibatkan ayam dan telur ayam di beberapa tempat di negara ini. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment