Translate

Monday, October 24, 2022

Pas guna simbol bulan di 3 negeri

 Oleh MOHD. AZLI ADLAN 

MARANG – Pas memutuskan untuk menggunakan simbol rasmi parti itu iaitu bulan bagi tiga negeri dikuasai iaitu Kelantan, Terengganu dan Kedah pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15). 

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, penggunaan simbol bulan berkenaan kerana parti tersebut percaya memiliki kekuatan akar umbi di tiga negeri berkenaan. 

Begitupun, beliau menjelaskan Pas terbuka dengan penggunaan simbol Perikatan Nasional (PN) bagi kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri-negeri lain turut bakal ditandingi pada PRU15. 

“Terengganu, Kelantan dan Kedah memang kita kuat, pakai simbol bulan. Negeri-negeri lain kita serah PN hendak pakai simbol apa. 

“Orang Terengganu, Kelantan dan Kedah sudah tahu (Pas), negeri lain tidak apa, kita maafkan,” katanya di Pantai Kelulut di sini semalam.

 Beliau berkata demikian ketika menyampaikan Kuliah Dhuha sempena Karnival Terengganu Maju, Berkat dan Sejahtera peringkat Dewan Udangan Negeri (DUN) Rhu Rendang. 

Sebelum ini, Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Julai lalu pernah mengumumkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Pas sudah bersepakat untuk menggunakan simbol PN pada PRU15. 

Sewaktu membuat pengumuman itu, Muhyiddin yang juga bekas Perdana Menteri memaklumkan Abdul Hadi turut bersetuju dengan ketetapan tersebut. 

Abdul Hadi berkata, perbincangan berhubung simbol yang akan digunakan parti itu di negeri-negeri lain pada PRU15 ini bakal dibincangkan dengan kepimpinan PN tidak lama lagi. 

Beliau berkata, walaupun penggunaan simbol mungkin berlainan mengikut negeri, Pas tetap akan berusaha untuk meraih sokongan para pengundi di seluruh negara untuk menyokong gagasan PN.

No comments:

Post a Comment