Translate

Wednesday, September 20, 2023

Tak logik lesen memandu siap 3 hari

Oleh MOHD. AZLI ADLAN 

KUALA TERENGGANU – Kementerian Pengangkutan me ngingatkan orang ramai agar lebih berwaspada dengan kewujudan sindiket penipuan yang menawarkan lesen terbang palsu di media sosial. 

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, ia merupakan antara taktik baharu digunakan sindiket penipuan bagi memperdaya mangsa menyerahkan wang sehingga menyebabkan kerugian ribuan ringgit. 

Beliau menegaskan, tiada jalan singkat untuk memperoleh lesen memandu kecuali mengikut saluran ditetapkan di sekolah memandu bertauliah.

 “Kalau mana-mana pihak kata mereka boleh beri lesen (memandu) dengan cara mudah tanpa perlu pergi ke kelas dan menjalani ujian memandu, ia adalah skim penipuan.

 “Sekarang memang banyak penipuan, mereka hendak tipu duit mangsa tetapi lesen (memandu) tidak dapat,” katanya kepada Kosmo! di Kampung Cina di sini kelmarin. 

Terdahulu beliau ditemui pada Program Ramah Mesra bersama Menteri Pengangkutan. 

Anthony mengulas laporan Kosmo! kelmarin tentang kewujudan sindiket lesen terbang palsu yang semakin aktif di media sosial sejak akhir-akhir ini. 

Modus operandi sindiket tersebut ialah meletakkan gambar individu berpakaian seragam Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pada profil akaun media sosial bagi memperdaya mangsa. 

Sindiket itu biasanya akan mendiamkan diri dan berhenti berhubungan dengan mangsa sebaik wang pendahuluan diserahkan tanpa menyerahkan dokumen dijanjikan. 

Sehubungan itu, Anthony berharap orang ramai tidak mudah mempercayai pakej menawarkan lesen terbang dalam tempoh seawal tiga hari yang jelas tidak logik. 

Tambah beliau, kementeriannya akan terus mengingatkan orang ramai tentang ancaman penipuan tersebut bagi mengelakkan lebih ramai lagi terperangkap. 

“Kalau sindiket itu beri lesen terbang pun itu bukanlah yang sah. Ia bukan sahaja boleh dikenakan tindakan undang-undang tetapi boleh mengundang implikasi buruk sekiranya berlaku sesuatu di jalan raya kelak,” katanya.

No comments:

Post a Comment