Translate

Tuesday, September 12, 2023

Pulau Rhu, Besut dicadang Taman Negeri Terengganu kelima

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

DUNGUN – Kerajaan negeri Terengganu berhasrat untuk menggazetkan Pulau Rhu yang terletak di Kuala Besut sebagai taman negeri terbaharu.

Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Tengku Datuk Seri Farok Hussin Tengku Abd. Jalil berkata, setakat ini, tiga lokasi telah digazetkan sebagai taman negeri iaitu Hutan Simpan Lawit-Cenana dan Tembat di Kenyir, Hulu Terengganu; Tanah Bencah Setiu dan Pulau Tenggol di sini.

Beliau berkata, Pulau Bidong, Kuala Nerus pula dalam proses pewartaan sebagai taman negeri Terengganu keempat yang dijangka selesai tidak lama lagi.

“Pulau Rhu berpotensi untuk diangkat sebagai taman negeri Terengganu terbaharu bagi memastikan kelestarian khazanah semula jadinya terpulihara.

“Selain itu, ia meningkatkan imej pulau terbabit bagi menarik kehadiran pengunjung, tetapi dalam keadaan terkawal,” katanya selepas merasmikan program Pembersihan Pantai dan Dasar Laut di Pulau Tenggol di sini hari ini.

Seramai kira-kira 100 sukarelawan terlibat dalam program gotong-royong terbabit bagi memastikan keindahan Pulau Tenggol yang baharu digazetkan taman negeri Terengganu pada bulan Februari lalu.

Dalam perkembangan berkaitan, Tengku Farok Hussin berkata, Majlis Pengurusan Taman Negeri Terengganu sedang melakukan kajian untuk memperluaskan pewartaan status Taman Negeri Pulau Tenggol sehingga ke perairannya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment