Translate

Wednesday, October 23, 2019

16 nelayan Vietnam terjun ke laut elak ditahan APMM

MOHD. AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU - Sekumpulan 16 nelayan Vietnam yang disyaki mencerobohi perairan negara nekad terjun ke laut apabila menyedari dikejar kapal Maritim Malaysia (APMM) pada kedudukan 108 batu nautika dari muara Sungai Terengganu dekat sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 9.57 pagi itu,  kesemua nelayan asing berusia dalam lingkungan 15 hingga 47 tahun berkenaan telah berenang ke arah Pelantar Minyak Berganding bagi mencari perlindungan namun digagalkan pasukan penguat kuasa APMM.

Pengarah Maritim Zon Kemaman, Rashidilhadi Abd. Rashid berkata, bot nelayan yang dikepung kapal maritim APMM itu bertindak melarikan diri dengan memecut laju ke arah pelantar minyak tersebut yang terletak kira-kira lima batu nautika dari lokasi mereka menangkap ikan.

Beliau berkata, kesemua suspek nekad terjun ke laut dan berenang ke arah tangga pelantar sebaik bot nelayan mereka menghampiri kira-kira 100 meter ke Pelantar Minyak Berganding.

"Pekerja pesisir pantai yang berada di pelantar minyak itu segera menutup pintu akses utama sebelum membantu anggota penguat kuasa APMM menahan 16 nelayan asing terbabit.

"Ini kes pertama nelayan Vietnam yang mahu ditahan APMM bertindak nekad terjun dari bot semata-mata mahu mengelak ditahan," katanya pada sidang akhbar di Pejabat APMM Terengganu di sini hari ini.

Rashidilhadi berkata, pemeriksaan mendapati kesemua suspek tersebut tidak memiliki dokumen perjalanan dan permit kerja yang sah.

Tambah beliau, bot nelayan Vietnam itu juga tidak memiliki kebenaran untuk menangkap ikan di perairan negara oleh Jabatan Perikanan.

"Bot, peralatan menangkap ikan, hasil laut dan minyak diesel yang dianggarkan bernilai hampir RM1 juta telah disita dan ditunda ke Jeti Pejabat APMM Terengganu.


"Kes disiasat mengikut Seksyen 15 (1) (a) Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63," katanya. - K! ONLINE

No comments:

Post a Comment