Translate

Thursday, August 25, 2022

KPDNHEP kesal peniaga makanan enggan turun harga

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Sikap sebahagian peniaga makanan yang masih tidak menurunkan harga amat dikesali walaupun bahan mentah pada waktu ini rata-ratanya sudah semakin murah dan mudah didapati.

Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dal Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Rosol Wahid berkata, pemantauan secara rawak mendapati harga makanan di restoran dan kedai makan di seluruh negara masih lagi tinggi.

Beliau berkata, tidak ramai peniaga makanan mengambil inisiatif menurunkan semula harga jualan mereka walau pun isu kenaikan bahan mentah kini sudah semakin reda.

“Harga barang mentah turun, harga makanan tak turun tetapi apabila harga ayam naik, esok terus naik harga (makanan).

“Harga nasi ayam naik sehingga RM12 sepinggan. Hari ini harga ayam sudah turun antara RM6.40 dan RM7 sekilogram tapi harga sepinggan nasi ayam masih lagi RM12,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Pegawai Syariah Terengganu di sini semalam.

Sehubungan itu, Rosol merayu golongan peniaga menggunakan budi bicara untuk menurunkan semula harga makanan pada masa terdekat.

Jelas beliau, sikap terpuji itu pasti membantu meringankan beban pengguna yang masih terhimpit dengan kenaikan kos sara hidup masa ini.

“Jangan sampai KPDNHEP terpaksa mengambil tindakan drastik menguatkuasakan Akta Kawalan Harga dan Anti-Pencatutan 2011,” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment