Translate

Saturday, August 27, 2022

Henti serta-merta tarah Bukit Buchu

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Kerajaan negeri mengarahkan supaya aktiviti pencerobohan di Bukit Buchu, Batu Rakit di Kuala Nerus supaya dihentikan serta-merta bagi melindungi khazanah berharga berupa fo­sil purba di situ daripada terus dirosakkan oleh penceroboh.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Terengganu, Ariffin Deraman berkata, beliau terkejut dengan pencerobohan itu seperti yang didedahkan Kosmo! pada Khamis lalu.

Katanya, langkah awal ialah mengarahkan agensi bertanggungjawab memastikan sebarang pencerobohan di tapak warisan geologi itu dihentikan serta-merta.

“Siasatan akan dijalankan bagi mendapatkan maklumat lebih terperinci berhubung kerosakan yang telah berlaku,” katanya ketika dihubungi.

Tambah beliau, hasil siasatan penting untuk menentukan tindakan yang patut diambil kelak.

“Bukit Buchu merupakan khazanah alam semulajadi yang tidak ternilai buat Terengganu,” katanya.

Khamis lalu, Kosmo! me­laporkan khazanah fosil hidupan marin kuno yang dianggarkan berusia 350 juta tahun di Bukit Buchu sedang terancam disebabkan hakisan teruk ekoran aktiviti pencerobohan manusia dan luluhawa.

Kawasan tersebut menyimpan 1,001 fosil hidupan marin kuno seperti brakiopoda, bryozoa, karang, trilobit dan krinoid yang begitu bernilai.

No comments:

Post a Comment