Translate

Monday, August 1, 2022

TDM lupus operasi ladang kelapa sawit di Indonesia

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Kumpulan TDM Berhad yang merupakan anak syarikat kerajaan negeri Terengganu melupuskan kesemua kepentingan ekuiti dalam dua syarikat peladangan kelapa sawit di Indonesia iaitu PT Rafi Kamajaya Abadi (RKA) dan PT Sawit Rezki Abadi (SRA).

Pengarah Eksekutif TDM, Najman Kamaruddin berkata, pemilikan masing-masing 93.8 dan 95 peratus daripada ekuiti RKA dan SRA akan dilepaskan kepada syarikat Ikhasas Sawit Sdn. Bhd. (Ikhasas Sawit) dengan pertimbangan cadangan pelupusan tunai bernilai RM115 juta.

Beliau berkata, RKA telah mengalami kerugian sejak diperbadankan sehingga tahun kewangan berakhir Disember 2020 manakala SRA pula tidak pernah mencatat keuntungan sejak awal penubuhannya.

“Selepas ini, TDM akan menumpukan sumber dan operasi syarikat di dalam negara menerusi penjimatan kos besar dan modal dijana daripada pelupusan tersebut,.

“Ia termasuk inisiatif mengoptimumkan pengeluaran hasil tanah milik syarikat di Pantai Timur dengan mempelbagaikan tanaman selain ladang kelapa sawit,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menandatangani perjanjian jualan dan pembelian bersyarat dengan Pengarah Urusan Kumpulan Ikhasas, Tan Chee Kian.

Pada majlis sama, TDM turut menandatangani Perjanjian Perkhidmatan Pengurusan bersama PT Ikhasas Indo Makmur bagi pengambilalihan kawalan operasi ke atas aset-aset RKA dan SRA yang sedang dilupuskan.

Najman memberitahu, proses pelupusan aset-aset terbabit dijangka selesai sepenuhnya pada suku pertama tahun 2025. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment