Translate

Tuesday, July 26, 2016

RISDA cadang pekebun kecil tanam ketum

KUALA NERUS - Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) memohon kerajaan agar membenarkan pekebun kecil di negara ini menanam pokok ketum bagi meningkatkan pendapatan golongan tersebut.
Pengerusi RISDA, Datuk Zahidi Zainul Abidin berkata, cadangan itu timbul selepas agensi terbabit menerima beberapa permohonan daripada beberapa syarikat farmasi dari Amerika Syarikat dan Eropah bagi membekalkan daun ketum untuk tujuan menghasilkan ubat-ubatan.
Beliau berkata, berdasarkan laporan syarikat farmasi terbabit yang disokong kajian terperinci beberapa universiti, daun ketum secara saintifiknya mempunyai nilai perubatan tinggi terutama menghasilkan ubat untuk menstabilkan darah pada musim sejuk.
"Daun ketum mempunyai nilai perubatan tinggi tapi masih wujud tanggapan negatif tentang tumbuhan herba berkenaan di Malaysia.
"Jadi apa salahnya kerajaan membenarkan pokok ditanam untuk tujuan eksport sahaja bagi membantu menambahkan pendapatan pekebun kecil yang kebanyakannya terdiri daripada orang kampung," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Konvensyen Amalan Pertanian Baik anjuran RISDA Terengganu di Stadium Tertutup Sultan Mizan, Gong Badak di sini hari ini. - K! ONLINE

No comments:

Post a Comment