Translate

Saturday, July 30, 2016

Persembahan cahaya dan bunyi tarikan baru TTI


Oleh MOHD. AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU - Taman tema bercirikan Islam, Taman Tamadun Islam (TTI) memperkenalkan tarikan terbaharu iaitu persembahan cahaya dan bunyi bertemakan 'Cahaya Ketamadunan' yang bakal dibuka kepada pengunjung pada waktu malam bermula 1 Ogos ini.
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Mohd. Jidin Shafee berkata, kesemua 23 monumen berupa replika masjid terkenal di seluruh dunia yang terdapat di Taman Monumen, TTI telah dihiasi dengan lampu berwarna-warni.
Beliau berkata, sambil menikmati keindahan lampu-lampu, pengunjung yang akan menaiki kereta buggy akan turut mendengar informasi berhubung sejarah dan latar belakang setiap monumen terbabit.
"Tayang video juga akan dipersembahkan di tiga daripada monumen berkenaan iaitu Kubah As-Sakhrah Palestin, Masjidil Haram Mekah dan Masjid Suleyman, Turki.
"Persembahan cahaya dan bunyi yang memakan masa kira-kira sejam setengah itu diakhiri dengan persembahan air pancut bermuzik," katanya selepas menyaksikan previu persembahan cahaya dan bunyi terbabit di TTI di sini. - K! ONLINE

No comments:

Post a Comment