Translate

Friday, April 8, 2022

15,600 belia tiada kerja tetap di Terengganu

 

KUALA TERENGGANU – Berdasarkan Pusat Pembangunan Sumber Manusia Terengganu, dianggarkan 15,600 orang muda di negeri ini masih belum mempu­nyai pekerjaan tetap.

Gaji tidak menetapi jangkaan dan tekanan kerja tinggi menjadi antara alasan utama orang muda tidak gemar untuk makan gaji.

Kajian pusat pembangunan itu juga menunjukkan semakin ramai orang muda berminat menjadi penghantar makanan dan barangan selain pempe­ngaruh di media sosial.

Ketua Pegawai Eksekutif TDM Plantation, Hamdan Ibrahim mengakui sukar mencari anak muda untuk bekerja di 13 ladang kelapa sawit milik syarikat itu.

Katanya, tawaran gaji bulanan mencecah RM4,000 dan pelbagai insentif menarik lain seperti kuarters selesa dan pengangkutan percuma masih belum mampu memikat golongan muda.

“Kami perlu sekurang-kurangnya 800 anak tempatan untuk mengisi kekosongan di ladang sawit. Kalau boleh mahu sahut saranan kerajaan untuk mengurangkan pengantungan terhadap pekerja asing,” katanya.

Seorang pengusaha restoran, Mohd. Hanafi Enet Ghani pula berkata, dia menghadapi kesukaran untuk mencari pekerja terutama sejak penularan Covid-19.

“Saya perlu sekurang-kurang 10 pekerja untuk membolehkan restoran saya di Jalan Hiliran di sini beroperasi dengan efektif.

“Begitupun, saya sukar memperoleh pekerja muda tempatan walaupun menawarkan gaji minimum RM1,200 sebulan di sam­ping insentif lain yang menarik seperti makan percuma, caruman Kumpulan Wang

Simpanan Pekerja dan bonus keuntungan harian walaupun untuk jawatan tukang cuci pinggan,” katanya.

Ujarnya, tambah memeritkan, pekerjanya yang berusia antara 18 hingga 25 tahun rata-ratanya hanya bertahan bekerja tidak sampai empat bulan.

Tambahnya, kebanyakan pekerja muda terutama dari kawasan bandar sukar untuk menyerap tekanan dan mudah berkecil hati apabila ditegur atau dinasihati.

No comments:

Post a Comment